”Maailma kotona ja kotina koko maailma”

Intervac-kodinvaihto on elämäntapa samalla tavalla kuin vaihto-oppilasvanhemmuus. Hyvät etukäteisvalmistelut, joustava asenne ja avoin mieli raivaavat tien ikimuistoisiin elämyksiin.

Olemme vaihtaneet kotia viiden vuoden aikana kahdeksan eurooppalaisen perheen kanssa, kerrallaan noin kahden viikon ajan. Jokainen vaihto on ollut onnistunut molempien osapuolten mielestä.

Osin se varmasti johtuu Intervacin verkkosivun suosittelemasta ja ohjaamasta valmistelusta. Osin siitä, että emme hae omamme kaltaisia olosuhteita tai vaihtokodille erityistä varustelutasoa. Tiedämme aiempien matkailukokemustemme perusteella, kuinka erilaisia lähelläkin sijaitsevat muut kulttuurit elämäntapoineen ja sisustuksineen ovat.

Rohkeasti kokeilemaan

Tuttavapiirissämme on ihmisiä, jotka vierastavat ajatusta, että jättäisivät kotinsa vieraiden ihmisten käsiin.

Kodinvaihtoon liittyvät riskit ovat kuitenkin pieniä: astioita voi särkyä tai autoon voi tulla lommo. Itse lommoutimme Toulousen lähellä asuvan vaihtarimme auton ahtaan keskiaikaisen pikkukaupungin ahtaalla parkkipaikalla. Hiukan hassua oli, että ranskalaisvaihtarimme pyyteli kovasti anteeksi vakuutuskorvausten hausta seurannutta kevyttä byrokratiaa ja lähettämäänsä omavastuun kokoista laskua.

Tästä sattumuksesta saimme myönteisen vahvistuksen sille, että vakuutukset todella kannatti puolin ja toisin tarkistaa ennen vaihdon toteutusta!

Intervacin sopimuspohja on hyvä, kunhan vaihtokumppanit tekevät siihen huolelliset kirjaukset. Itse täydennämme sovittavia asioita runsaan nettiviestinnän avulla ennen matkaa. Samalla tulee tutustuneeksi vaihtokumppaneihin ja rakentaneeksi luottamusta.

Me limitämme vaihdot siten, että olisimme toisessa tai kummassakin kodissa puoli päivää vaihtarimme kanssa samaan aikaan. Tämä vahvistaa mukavasti vaihtoprojektin yhteisyyden tunnetta ja varmistaa vaihtoa pitkäaikaisemman ystävyyden.

france-2338325_1920

Opasta suomalaisen kodin käyttöön

Suurin yllätys on ollut vaihtokotiemme varustelun erilaisuus verrattuna suomalaisiin koteihin. Keittiö- ja kodinhoitovälineiden sekä elektroniikan määrä on suomalaisilla perheillä sitä luokkaa, että taidamme jo hankkia niitä täällä yli todellisen tarpeen. Selvästikin hyvää ja laadukasta elämää voi viettää, vaikka varustelu olisi hiukan niukempaa.

Kodin erilaisten koneiden käytön ohjeistus on välttämätöntä. Käyttöohjeiden täytyy olla todella selkeitä ja keskittyä vain tarpeellisiin perustoimintoihin. Liian yksityiskohtainen käyttömanuaali ei toimi.

Selkeiden kodinkoneiden käyttöohjeiden lisäksi, olemme merkinneet pienillä lapuilla mitä mistäkin kaapista tai keittiön laatikostosta löytyy ja videoineet joitakin toimintoja sekä lähettäneet kuvattuja pätkiä etukäteen netin kautta.

Ei ole pakko vaihtaa yhtä aikaa

Toteutimme kesällä 2016 eriaikaisvaihdon. Kaikki tapahtui hieman sattumalta. Saimme nimittäin Intervacin Suomen yhdyshenkilöltä viestin, että Suomesta tarvittaisiin uusi vaihtokoti kahdelle italialaispariskunnalle ja pojalle, koska heidän valmistelemansa sopimus toisen suomalaisen perheen kanssa peruuntui sen jälkeen, kun he olivat jo varanneet lentoliput Suomeen.

Ensimmäiseen viestiin emme reagoineet, koska meillä ei tuona kesänä ollut tarkoitus vaihtaa kotia lainkaan. Kukaan muukaan ei ollut halukas vaihtamaan heidän kanssaan kotia, joten saatuamme yhdyshenkilöltä toisen viestin, ryhdyimme organisoimaan eriaikaisvaihtoa. Se oli sinänsä helppo järjestää, koska pystyimme siirtymään kotimme ”valtaamisen” ajaksi lämpöiseen pihamökkiimme.

Läheinen asuminen tuotti kauaskantavan ystävyyssuhteen, mistä oli hyötyä ja iloa, kun meille tuli vuorostamme aika mennä Italiaan.

brioche-2416247_1920

Kulttuurit yllättävät ja innostavat

Jokainen kodinvaihtomme on omalla tavallaan myös kouluttanut meitä, murentanut ennakkoluuloja tai muuten avannut silmiämme. Sellainen kokemus oli Ruotsin Strängnäs, joka on ollut viimeisin vaihtopaikkamme.

Lähelle ei aina osaa nähdä! Tämän olemme myöntäneet sen jälkeen, kun Strängnes asukkaineen mursi Ruotsiin ja ruotsalaisuuteen liittyviä ennakko-oletuksiamme.

Eivät ne sinänsä niin pahoja olleet aiemminkaan, mutta erityisesti pisti silmään alueen elämänsykkeen rauhallisuus ja kaiken kattava ystävällisyys. Se koski jopa vaihtariperheemme kissaa, joka auton pysäköityämme ystävällisesti tuli opastamaan meidät oikealle ovelle, vaikka kukaan ei vielä ollut esitellyt meitä ”hänelle”.

Meille kodinvaihto on niin merkittävä asia, että muulla tavalla matkustaminen ei juuri enää käy mielessä. Kodinvaihtoehdotuksia tulee eri puolilta Eurooppaa ja jopa USA:sta niin paljon, että omia vaihtoehdotuksia ei ole parin viime vuoden aikana tarvinnut lähetellä. Silti olemme päässeet mieluisiin paikkoihin.

Olemme huomanneet, että omille kodinvaihtosivuille kannattaa kuvata mahdollisimman kattavasti omaa kotia ja lähiympäristöä sekä omaa harrastuneisuutta. Näin kodinvaihtoa etsivillä on mahdollisimman hyvät edellytykset valita omien mieltymysten mukainen vaihtopaikka, eikä pettymyksille jää sijaa.

Tarmo Välitalo ja Miia Puistolahti

Intervac-kodinvaihtajat Suomesta